Кіноклуби

17.12.2002 17:45

Посумуй з нею(рецензія: “Поговори з нею” Альмодовара)

Отже, іспанський режисер Педро Альмодовар став тріумфатором останньої церемонії нагородження преміями Європейської кіноакадемії з фільмом “Поговори з нею”. Нагадаємо, що Альмодовара визнали кращим режисером і єврокіноакадеміки, й глядачі, також – премії за кращий сценарій і кращий фільм; за глядацькою версією Хав’єр Камара – кращий актор 2002 року... Нижче пропонуємо міні-рецензію на стрічку “Поговори з нею”. Наступних днів у нас можна буде ознайомитися з рецензіями наших авторів на кілька інших фільмів-лавреатів і фільмів-номінантів Європейської кіноакадемії.

RED.

“ПОГОВОРИ З НЕЮ”/HABLE CON ELLA (112’, Іспанія, 2002), сценарист і режисер: Педро Альмодовар, оператор: Хав’єр Аґґіресаробе, актори: Хав’єр Камара, Даріо Ґрандінетті, Росаріо Флорес, Леонор Уотлінґ, Джералдін Чаплін.

Іспанець Педро Альмодовар – колишній арт-підпільник, не чужий він і пост-панк-рухові 1980-х і гомосексуальному кічу 1990-х, а нещодавно за успішну самореалізацію отримав “Оскара”. Про це завжди варто пам’ятати, коли розглядаєш його останній витвір. Наприклад, його свіжа мелодрама “Поговори з нею” на ХХІV-му Московському фестивалі цілком обґрунтовано опинилася в розважально-гітовій програмі “АіФорія”.

Двоє чутливих чоловіків – сентиментальний журналіст і трохи пришелепуватий санітар – доглядають коханих, що перебувають у коматозному стані. Як завжди, в Альмодовара все красиво знято, багато бурхливих почуттів, надхненних облич і рясно змочений сльозами гепі-енд, нехай навіть ціною життя двох із чотирьох головних героїв. Все це вражаюче виглядало б іще наприкінці минулого десятиріччя. Але нині, незважаючи на весь запал, на весь режисерський темперамент, таке кіно виявляється чимось на кшталт складної, відмінно зробленої дрібнички. Без сумніву, яскрава “картинка” у фільмові, оснащена постмодерністськими завитушками, – це дуже багато. Але, досягши витончености в царині іронії та цитування, кінематограф 1980–1990-х і один з його улюбленців нині пасуть задніх, їхнім бутафорським істинам загрожує незапотребованість. Мабуть, Альмодовар це розуміє і тому вдається до давно випробуваної театралізації. Справді, фільм рясніє підкреслено театральними епізодами, виконуваними як на сцені, так і самими героями у повсякденному житті. Фактично персонажі Хав’єра Камара і Даріо Ґрандінетті знайомляться під час перегляду знаменитої вистави “Кафе Мюллер” Піни Бауш. Їхні пасії, відповідно, – балерина і матадор.

Втім, “Поговори з нею” не назвеш фільмом-виставою, швидше це вельми елеґантна спроба врятувати кіно за допомогою театру. Альмодовар дійсно відчуває вичерпаність не так навіть власних прийомів, як узагалі візуальної парадигми минулого десятиріччя. І компонує – фактично, над порожнечею – запаморочливо гарні картинки про чоловіків, що плачуть і закохуються один в одного, і про жінок, що не заважають їм це робити. На смак це кіно – гірко-солодке, за задумом нагадує суміш сиропу з гексогеном. Трішки посумувати чудового літнього вечора – що може бути кращим?

Дмитро Десятерик

RSS